בגילאים מתקדמים החזרה לשוק העבודה הופכת לעסק לא פשוט. אז איך מתגברים על המכשולים ומתחילים לחפש עבודה לאחר שנים באותה סביבה מוכרת ומוקירה?
מחפשי עבודה רבים מגיעים לייעוץ, לאחר תקופה לא מבוטלת של חיפושים ואיתם גם אכזבות רבות. כשמדובר בעובדים בכירים או עובדים שחצו לא מכבר את גיל 50, הסיפורים דומים זה לזה ולרוב גם למסקנות יש כמה קוים מנחים.
הגיל שאפשר להתחיל: פרויקט השיבה לעבודה
בני 50 פלוס – כמחפשי עבודה, לרוב מדובר באנשים שלמדו דבר או שניים במהלך הקריירה, אנשים בעלי כישורים ולעתים גם התמחויות ייחודיות ובעלות ערך רב אך ספציפיות מאוד לתחום העיסוק. הטעות הראשונה של מחפשי עבודה בגילאים הללו היא לצאת מיד למסע החיפוש, בלי חשיבה מוקדמת ובלי גיבוש אסטרטגיה המותאמת למצב הנוכחי.
מדוע מדובר בטעות? מכיוון שבכדי לחזור למשחק בגילאי 50 ומעלה, לא די בשיגור קורות חיים לכל הכיוונים. יש להתייחס לחיפוש כאל פרויקט מובנה ומסודר, עם חשיבה מחודשת והתייחסות מקיפה לשלל משתנים; אתם, המקצוע, הדרישה בשוק וכמובן – השינויים שחלו בעולם הגיוס.
נצלו את הידע והניסיון הקיימים
האם כשהייתם אחראיים על פרויקט מסוים בעבודה, הייתם יוצאים לדרך מבלי לערוך תכנית מסודרת? ברור שלא. לכן, משחזרתם לשוק העבודה, לאחר שלא התעדכנתם בשינויים שחלו כדאי לנהוג באותה מקצועיות שהייתם נוקטים במילוי תפקיד כזה או אחר: לומדים את השוק.
מה נשתנה מאז הפעם האחרונה שבה חיפשתם עבודה ועד היום בהרגלי הגיוס של המעסיקים? בעיקר המסה שגדלה - המעסיקים בימינו מקבלים אליהם עשרות ואפילו מאות קבצי קורות חיים. מסיבה זו, יש להיות תמציתיים וענייניים בכל השלבים. דוגמא טובה לכך היא קורות החיים שמומלץ להשתדל שלא להלאות בקובץ בן כמה וכמה עמודים – המעסיקים היום לא רוצים לדעת מה עשיתם מאז כיתה א', הם מסתפקים במידע רלוונטי לדרישות התפקיד.
בררו: מה קורה בתחום שלכם ועד כמה קיימת דרישה למשלח ידכם?
אדם שבילה כתריסר שנים בתחום מצומצם, נוטה לחפש עבודה בדיוק באותו תחום צר. אך מדוע לא להרחיב את היריעה? למשל, כשמדובר במנהל קו ייצור שניהל מפעל בתחום המזון, לא יעשה בחוכמה שיחפש בתחומים משיקים לתחום המזון. במקרים רבים, אפשר לנסות לפנות לתחומים משיקים, בהם הדרישה לידע ולניסיון הינה זהה. למשל, במקרה של מנהל קו הייצור – אם לא יגביל עצמו לתחום המזון יגדיל את סיכוייו למשרות רבות יותר.
עם זאת, לא תמיד ניתן להרחיב את תחום העיסוק, לעתים למועמדים יש ידע מעמיק מאוד בנושא מצומצם – גם כשהידע הזה הינו בעל ערך, מדובר במגבלה כשזה נוגע למציאת עבודה חדשה. למשל, אדם שבילה עשרות שנים בעבודה על מכרזים או תקנים יכול לשמש כיועץ בעל ערך רב לחברות העוסקות בכך, אך לא תמיד כעובד מן המניין. למרות שזה נשמע כאילו האפשרות היחידה תהיה מעבר משכיר לעצמאי, אפשר דווקא לעבוד כיועץ שכיר בתוך חברת ייעוץ. זה נוח לשני הצדדים: החברה מרוויחה יועץ בעל מומחיות מבוקשת והעובד לא חייב לשאת בנטל העצמאות, השיווק העצמי וכל מה שנלווה לכך.